jueves, 12 de abril de 2007

Hipòcrites, mentiders o gent amb falta d’ètica

Segons la wikipedia, la hipocresía “es el acto de fingir que se tienen cualidades, ideas y sentimientos que en realidad no se tienen. La palabra proviene del latín tardío hypocrisis y del griego hypokrisis, que significan acción de desempeñar un papel”.

Reconec que tinc un problema, no puc amb la gent hipòcrita. Potser és degut a que sóc massa impulsiu i em costa aparentar, fer veure o desenvolupar un paper que no és el què en un determinat moment sento. Tanmateix, em costa desvincular la hipocresia de l’ètica. Per mi, ser hipòcrita és equivalent a no tenir ètica, o tenir-la pels terres. Ni tan sols em resulta justificable en casos on un es troba entre l’espasa i la paret.

La hipocresia és a més a més un eufemisme de mentida sumant-li una dosis de mala baba. Puc entendre les mentides piadoses, puc entendre que no es perfilin els detalls dels fets per tal d’intentar amagar el que realment és important, però no puc amb les mentides malintencionades.

És per això que de la gent hipòcrita, amb falta d’ètica o mentiders no n’espero res, ni tan sols un “perdó”. Com deia al principi, em costa acceptar la gent hipòcrita, però crec que canviaré de tàctica, i a partir d’ara em comprometo a lluitar contra la hipocresia amb la indiferència. Algú més s’apunta al compromís?

2 comentarios:

The Prince Regent dijo...

El meu sentit comú no em deixa estar d'acord amb el que dius... és hipocresia privar-se de fer una cosa que desitges per no fer-te mal a tu mateix o a algú a qui estimes?
Segons tu, la hipocresia abarca totes les formes de "mentida", o de no expressió de la veritat, encara que aquest encobriment sigui en pro de la teva situació personal, pel simple fet de frenar els instints que, com a bons animals que som, encara conservem... jo no parlaria de falta d'ètica en tots els casos, i tampoc em puc creure que siguis una persona que segueix sense cap mena d'excepció els seus instints. Perque, al cap i a la fi, imagino que has rebut una educació, t'han inculcat una ètica, que és precisament la que ens frena davant les situacions que et comento.

No ho trobes una mica irònic?


Per tots els altres casos, completament d'acord... simplement matisar que no pots generalitzar d'aquesta manera en un tema tan delicat... és que quan em toquen qualsevol tema relacionat amb el comportament humà o animal em poso molt a la defensiva... jejeje

Gracienc dijo...

Benvolguda Prince Regent,

No associo la hipocresia a tot tipus de mentides. De fet justifico que puc entendre les mentides piadoses que al meu entendre és al que et refereixes com hipocresia quan dius: "hipocresia privar-se de fer una cosa que desitges per no fer-te mal a tu mateix o a algú a qui estimes".

Quan dius: " jo no parlaria de falta d’ètica en tots els casos" segurament estaríem d’acord per això dic que em costa molt desvincular la hipocresia de l’ètica. No obstant el nombre de vegades que la hipocresia es lliga a la falta d’ètica és prou significatiu al meu entendre ! :D

No veig el lligam de la ironia amb el que dius/dic.

Sobre la teva posició en quan veus una opinió sobre el comportament humà em sembla tremendament respectable. Al cap i a la fi en la diversitat és on es troba la gràcia i grandesa del ser humà. :)